Schenken met warme hand, zo kan het ook

23 maart 2021
Schenken met warme hand, zo kan het ook

Mogelijk heeft u er al eens eerder aan gedacht; hoe kan ik mijn kinderen financieel nog een zetje in de rug geven? Waarschijnlijk gaan zij uiteindelijk van u erven, maar die situatie zal hopelijk nog jaren op zich laten wachten. Gelukkig zijn er nu ook al mogelijkheden om uw kinderen financieel te ondersteunen. Door ze bijvoorbeeld te schenken met warme hand zoals dat zo mooi heet. Hierbij geeft u hen een bedrag dat, afhankelijk van de grootte en het doel, mogelijk zelfs belastingvrij ontvangen kan worden. Uw adviseur van de Jongh vertelt u graag hoe.

Belastingvrij schenken aan uw kinderen

In 2021 is het bedrag voor belastingvrij schenken aan uw kinderen vastgesteld op € 6.604,-. Dit bedrag is dit jaar eenmalig met € 1000,- verhoogd i.v.m. de coronasituatie. Boven dit bedrag betaalt uw kind over het meer ontvangen schenkbedrag 10 tot 20% schenkbelasting. Is uw kind of zijn of haar partner jonger dan 40 jaar, dan kunt u eenmalig zelfs een belastingvrije schenking doen van € 105.302,- mits dit bedrag gebruikt wordt voor de aankoop of verbouwing van een koophuis of de aflossing van een hypotheekschuld. Voorwaarde is wel dat u nog niet eerder zo’n schenking gedaan heeft en deze schenking komt in dit belastingjaar in plaats van het belastingvrije bedrag van € 6.604,-.

De voordelen van schenken

Uiteraard is de verbeterde financiële positie van uw kinderen een mooi voordeel. U kunt op deze manier samen nog mooie jaren beleven. Wanneer u later onverhoopt in een verpleeghuis terechtkomt, betaalt u een eigen bijdrage die gebaseerd is op uw vermogen. Door nu te schenken kunt u voorkomen dat uw volledige vermogen op gaat aan langdurige zorg. Met andere woorden, u verlaagt de eigen bijdrage voor de zorg.

Een ander bijkomend voordeel is dat u uw kinderen toekomstige erfbelasting bespaart. Door ze jaarlijks een bedrag te schenken, vermindert u het bedrag aan erfbelasting dat uw kind later moet betalen. Hoewel zij boven de vrijstelling 10% tot 20% schenkbelasting betalen, kan het aantrekkelijk zijn om meer dan de vrijstelling te schenken. Wat u nu schenkt, valt namelijk niet in de toekomstige erfenis; de tarieven van de schenk- en erfbelasting zijn identiek. Wanneer u een goed schenkingsplan opstelt met uw financieel adviseur kunt u ze zelfs erfbelasting besparen.

Overwaarde van uw woning verzilveren voor schenking

Zelfs wanneer u op dit moment geen grote bedragen op een spaarrekening heeft, is het toch mogelijk om actie te ondernemen om uw kinderen een eenmalige of jaarlijkse schenking te doen. Wanneer u beiden de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt en u heeft een eigen woning, dan kan het voor u interessant zijn om eens na te denken over het verzilveren van de overwaarde van uw eigen woning. Juist door de lage hypotheekrente kunt u nu flink wat waarde uit uw woning halen om nu te gebruiken voor een schenking. Uw adviseur van de Jongh vertelt u graag meer over de mogelijkheden.

Wilt u meer weten over schenken met een warme hand?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden in uw persoonlijke situatie? Uw adviseur van de Jongh vertelt u graag meer over schenken en helpt u de juiste keuzes maken. Ook wanneer u nadenkt om de overwaarde van uw huis te gaan verzilveren. Neem vandaag nog contact op met de Jongh voor een vrijblijvende afspraak.

Meer informatie?