Aflossingsvrije hypotheek

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaalt u maandelijks alleen rente over een hypotheeklening. U bouwt met deze hypotheek geen vermogen op om de hypotheekschuld mee af te lossen. Dat wil zeggen dat aan het eind van de looptijd de hypotheekschuld nog altijd dezelfde is, tenzij u tussentijds aflost. Bij verkoop van het huis of uiterlijk aan het einde van de looptijd moet u in principe de hele lening terugbetalen. Het risico op een restschuld is bij deze hypotheekvorm dus hoog.

Kan ik een aflossingsvrije hypotheek afsluiten?

Ja, dit is mogelijk maar wel met enkele beperkingen. Zo mag de aflossingsvrije hypotheek niet hoger zijn dan 50% van de vrije verkoopwaarde van de woning zijn. Heeft u dus een hogere hypotheek nodig, dan kunt u enkel kiezen voor een annuïteiten- of lineaire hypotheek. U heeft ook geen recht op aftrek van de hypotheekrente als u nu een aflossingsvrije hypotheek afsluit. Voor aflossingsvrije hypotheken afgesloten voor 2013 geldt dit nog wel.

Kan ik mijn aflossingsvrije hypotheek oversluiten?

Uiteraard zijn er mogelijkheden om uw reeds afgesloten aflossingsvrije hypotheek over te sluiten of mee te nemen naar een nieuwe woning. Hierbij geldt wederom de beperking dat de aflossingsvrije hypotheek niet meer mag bedragen dan 50% van de waarde van het nieuwe huis. Is dit zo, dan behoudt u wel het recht op fiscale aftrek van de hypotheekrente op de aflossingsvrije hypotheek. Voor een eventuele verhoging dient u echter wel een hypotheek met een annuïtaire- of lineaire aftrek af te sluiten. U krijgt dan een “gecombineerde” hypotheek.

Wanneer is een aflossingsvrije hypotheek interessant?

Op een aflossingsvrije hypotheek zijn de maandlasten doorgaans lager omdat u slechts de rente over de hypotheeklening betaalt. Het blijft wel een lening met een looptijd en aflossingsverplichting. U dient aan het einde van de looptijd of bij verkoop van de woning de lening af te betalen. Let op dat u bij nieuwe aflossingsvrije hypotheken slechts een hypotheek verstrekt krijgt voor maximaal 50% van de waarde van het nieuwe huis. Met andere woorden, u kunt hier mogelijk een lager deel van uw woning financieren met een aflossingsvrije hypotheek.

Meer weten over: Aflossingsvrije hypotheek?

Download de informatiesheets

Meer weten over een aflossingsvrije hypotheek?

Heeft u interesse in een aflossingsvrije hypotheek? Wilt u in gesprek over het oversluiten van uw huidige aflossingsvrije hypotheek? Een hypotheek adviseur van de Jongh in Veldhoven gaat graag het gesprek met u aan om de mogelijkheden te bespreken.

De voordelen van een annuïteitenhypotheek

Veelgestelde vragen Aflossingsvrije hypotheek

Kan ik de hele aankoopwaarde van mijn huis lenen met een aflossingsvrije hypotheek?

Nee, dat is niet mogelijk. Bij een aflossingsvrije hypotheek mag u niet meer dan 50% van de vrije verkoopwaarde van de woning lenen. U moet ...

Heb ik recht op hypotheekrente aftrek bij een aflossingsvrije hypotheek?

Nee, wanneer u op dit moment een aflossingsvrije hypotheek afsluit heeft u geen recht op hypotheekrente aftrek. Voor aflossingsvrije hypotheken die afgesloten zijn voor 2013 ...

Hoe zit het met de aflossingsverplichting bij een aflossingsvrije hypotheek?

Het is verplicht om het volledige bedrag terug te betalen aan het einde van de looptijd. U moet er dus rekening mee houden dat u ...