Een huis kopen met haast

02 april 2024
Een huis kopen met haast

Op de oververhitte huizenmarkt van dit moment is het niet zo gek dat veel mensen niet goed nadenken voor ze overgaan tot de aankoop van een huis. Snel de koop rond maken voordat iemand anders hen voor is. Maar het spreekwoord ‘Haastige spoed is zelden goed’ is er niet voor niets. Een té snelle beslissing kan ervoor zorgen dat u naderhand voor problemen komt te staan wanneer het huis toch niet in de staat verkeert die u dacht of wanneer de financiering niet rondkomt.

Bouwkundige keuring

Een bouwkundige keuring wordt vaak gedaan bij oudere woningen. Er wordt dan nagekeken in welke staat het huis verkeert. Zo kunnen gebreken of slecht onderhoud ontdekt worden en kunt u met de verkoper onderhandelen over de prijs van het huis. Bij een bouwkundige keuring heeft u ook meer rechten als koper wanneer de kosten van een reparatie hoger blijken te zijn dan een vooraf afgesproken bedrag. Dan kunt u nog onder de koop uit of nogmaals onderhandelen over de aankoopprijs.

Nu de woningmarkt heel krap is, zien veel kopers af van de bouwkundige keuring. Dit zorgt ervoor dat er sneller gehandeld kan worden en hopen kopers dat ze een aantrekkelijkere partij zijn voor de verkopers. Dit kan hele vervelende situaties opleveren wanneer er toch grote gebreken blijken te zijn bij de woning die net gekocht is. U heeft in dit geval geen poot om op te staan en de kosten zijn voor eigen rekening.

Voorbehoud van financiering

Eigenlijk is voorbehoud van financiering tegenwoordig een standaardbepaling. Hierdoor kunt u als koper kosteloos onder koop uit wanneer blijkt dat de hypotheek toch niet rondkomt. U moet zich natuurlijk wel inspannen om de financiering rond te krijgen en u moet vaak minimaal 2 afwijzingen kunnen laten zien om gebruik te kunnen maken van de clausule.

Tegenwoordig gebeurt het dat kopers afzien van het voorbehoud van financiering. Maar wanneer de financiering niet rondkomt, zit u vast aan de koop. Het ontbinden hiervan kost ongeveer 10% van de koopsom. Op dit moment ligt de gemiddelde woningprijs rond de € 400.000,-, dit betekent dat het dan om een bedrag van € 40.000,- gaat dat u moet betalen om de koop te ontbinden. Wilt u deze situatie voorkomen? Dan kunt u ook, voordat u een woning gaat bezichtigen, informeren bij een hypotheekadviseur hoeveel geld u kunt lenen. Zo weet u beter welke huizen binnen uw budget vallen.

Wettelijke bedenktijd

Naast voorbehoud van financiering heeft u als koper altijd drie dagen wettelijke bedenktijd. Deze bedenktijd gaat in na het ondertekenen van het voorlopig koopcontract. Deze periode is echter te kort voor een bouwkundige keuring of het rond krijgen van een hypotheek. Deze bedenktijd is meer om te voorkomen dat u als koper een impulsaankoop doet.

Hypotheekadvies

Wilt u weten hoeveel geld u kunt lenen als starter op de woningmarkt of wilt u kijken wat de mogelijkheden zijn wanneer u wilt verhuizen naar een grotere woning? Maak een afspraak met een van de hypotheekadviseurs van de Jongh. Wij kijken samen met u wat de mogelijkheden zijn voor de aankoop van uw droomhuis.

Meer informatie?