Hoe werkt een overbruggingshypotheek?

Wanneer u een nieuw huis heeft gekocht en uw oude huis nog niet heeft verkocht dan heeft u hem waarschijnlijk nodig: de overbruggingshypotheek. Maar ook wanneer u een nieuw huis koopt, heeft u een overbruggingskrediet nodig om ervoor te zorgen dat u voldoende financiële middelen heeft om het huis af te bouwen. Hoe een overbruggingskrediet werkt leggen wij u in dit artikel uit.

Overbruggingshypotheek inzetten

Een overbruggingshypotheek is een krediet welke u afsluit wanneer u de hypotheek voor een nieuwe woning heeft afgesloten. Een overbruggingshypotheek vult het tijdelijke financiële gat dat ontstaat wanneer u een nieuwe woning koopt en uw huidige woning nog niet is verkocht. Op basis van de overwaarde van uw huidige woning wordt de hoogte van het overbruggingskrediet bepaalt. Uiteraard moet u daarbij kunnen aantonen dat u de nieuwe tijdelijke lasten kunt dragen. Hoeveel u mag lenen, hoeveel tijd u krijgt om het terug te betalen en de rente is afhankelijk van de kredietverstrekker. Dit zijn punten waar u goed op moet letten wanneer u kiest voor een overbruggingskrediet.

Nieuwbouw

Het lijkt altijd alsof een overbruggingskrediet alleen ingezet kan worden wanneer u een bestaande woning koopt. Dit is niet waar. Een overbruggingskrediet kan ook ingezet worden wanneer u een nieuwbouwwoning koopt. De hypotheek van een nieuwbouwwoning loopt over verschillende termijnen, terwijl het huis in aanbouw is. Omdat de hypotheekverstrekker bij de eerste betalingstermijnen vraagt om uw eigen geld in te leggen, kan het gebeuren dat er aan het einde van de rit geen geld meer is om het huis af te bouwen. Een overbruggingskrediet kan hierbij helpen.

Lees meer:

Pas op met dalende huizenprijzen

Op dit moment zien we dat de huizen prijzen langzaam dalen. Dan is het belangrijk om goed op te letten wanneer u kiest voor een overbruggingshypotheek. Wanneer de overwaarde te hoog wordt ingeschat en later blijkt dat u minder geld krijgt voor uw eigen huis dan kan dit problemen opleveren. Zeker wanneer u maximaal heeft geleend bij de hypotheek voor uw nieuwe huis. Een lening moet altijd terug betaald worden, dat is bij een overbruggingshypotheek niet anders. Zorg ervoor dat u in deze tijd rekening houdt met dalende huizenprijzen. Een veiligheidsmarge zorgt ervoor dat u niet voor verrassingen komt te staan.

Meer informatie van uw hypotheekadviseur     

Heeft u vragen over hoe het overbruggingskrediet in uw situatie toegepast kan worden of andere hypothecaire vragen? Maak dan een afspraak met uw hypotheekadviseur van de Jongh. Wij staan voor u klaar en hebben een antwoord op iedere vraag.

Lees meer:

Download de informatiesheets

Hoe werkt een overbruggingshypotheek?