Wat u moet weten over het eigen risico

04 december 2023
Wat u moet weten over het eigen risico

De tijd voor het kiezen van uw nieuwe zorgverzekering begint te dringen. U heeft nog maar een paar weken tot 31 december. Het eigen risico is iets waar toch regelmatig vragen over ontstaan. Zo is het eigen risico vrijwillig op te hogen in ruil voor een premiekorting. Dit is een beslissing waar u goed over na moet denken en waarbij een paar punten heel belangrijk zijn. Wij hebben deze punten voor u op een rijtje gezet.

Eigen risico verhogen

Het verplichte eigen risico staat dit jaar op €385,-. Dit bedrag kunt u verhogen tot maximaal €885,-. Het bedrag wordt per stap van €100,- verhoogd. Wanneer u kiest voor een maximaal eigen risico dan krijgt u korting op de jaarpremie. Dit bedrag ligt rond €300,-. Het is dus nog maar de vraag of dit voordelig is. De berekening hiervoor is snel gemaakt. Wanneer u €200,- korting ontvangt op de premie loopt u ongeveer € 300,- extra risico. De vraag is dan of u dit kunt dragen wanneer u toch in een vervelende situatie komt. Het is uiteraard ook mogelijk dat u dit geld op een aparte rekening zet zodat u geen risico loopt.

Uitzondering voor de huisarts

Wanneer u een bezoek brengt aan de huisarts, dan wordt hiervoor geen aanspraak gemaakt op uw eigen risico. Verwijst de huisarts u door, dan zijn dat wel zorgkosten die vallen onder het eigen risico. U kunt hierbij denken aan een verwijzing naar een specialist of bijvoorbeeld bloedonderzoek. Een bezoek aan de huisarts kan daardoor toch gevolgen hebben voor uw eigen risico.

Basisverzekering

Het eigen risico wordt berekend over vergoedingen vanuit de basisverzekering. De vergoedingen die vanuit uw aanvullende verzekeringen worden gemaakt, worden niet verrekend met het eigen risico. Denk hierbij aan de behandelingen bij de fysiotherapeut. Voor deze behandelingen geldt geen eigen risico. Dat betekent niet automatisch dat alle kosten vergoed worden, dit is afhankelijk van het vergoedingspercentage dat afgesproken is bij de verzekeringsmaatschappij.

Niet voor kinderen

De behandelingen voor kinderen onder de 18 jaar die zijn meeverzekerd met de ouders, vallen niet onder het eigen risico. Zelfs niet wanneer u gekozen heeft voor een maximaal eigen risico. Kinderen moeten altijd de behandelingen kunnen krijgen die ze nodig hebben.

Eigen bijdrage

Er is een verschil tussen het eigen risico en uw eigen bijdrage. Bij sommige zorgkosten geldt bij declaraties een eigen bijdrage. Wanneer u bijvoorbeeld een hulpmiddel nodig heeft, kan het zijn dat de basisverzekering 75% van het bedrag vergoedt en er een eigen bijdrage van 25% is. Dit is soms op te vangen met een aanvullende verzekering. Hoe dat bij uw verzekering zit kunt u navragen bij uw adviseur van de Jongh.

De juiste beslissing

De beslissing om het eigen risico te verhogen is heel persoonlijk. Wij begrijpen dat het een moeilijk besluit is. Laat u daarom goed adviseren, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. De adviseurs van de Jongh staan voor u klaar. Maak vrijblijvend een afspraak en informeer naar de mogelijkheden.

Meer informatie?