Rookmelders verplicht vanaf 1 juli 2022

24 februari 2022
Rookmelders verplicht vanaf 1 juli 2022

Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om rookmelders in uw huis te hebben. Deze wet is van toepassing op iedere woning, het maakt dus niet meer uit of het een koop- of huurwoning betreft. Iedere woonverdieping in huis moet voorzien zijn van een rookmelder. Daarbij is het verplicht om een rookmelder te plaatsen in de besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt.

Waar moet ik rookmelders ophangen?

Iedere woonverdieping moet worden voorzien van een brandmelder. Heeft u een zolder die niet als verblijfsruimte dient, dan is het niet verplicht om daar een rookmelder op te hangen. Het wordt echter wel aangeraden omdat ook de zolder een plaats is waar vaak brand uitbreekt. Wanneer u een besloten gang heeft op de begane grond dan is dit de vluchtroute voor de verdieping erboven. Dit betekent dat hier een extra rookmelder moet worden opgehangen. In studentenhuizen moet iedere kamer voorzien zijn van een rookmelder.

Goedgekeurde rookmelders

Deze wet is al sinds 2003 van kracht bij nieuwbouwwoningen, maar nu gaat deze ook gelden voor bestaande woningen. De brandmelders hoeven niet op het elektriciteitsnet aangesloten te zijn, goedgekeurde brandmelders met batterij zijn voldoende. De brandmelders moeten voldoen aan de NEN-14604 en een CE-keurmerk hebben. Let wel op: in het geval van rookmelders is goedkoop vaak duurkoop. Kies daarom voor een goed merk met duidelijke aanwijzingen.

Op tijd de batterij vervangen

U bent niet verplicht om de rookmelder aan te sluiten om het stroomnet. U kunt dus ook kiezen voor een rookmelder met batterij die ieder jaar vervangen moet worden. Maar wat is het vervelend wanneer de batterij midden in de nacht leeg is en begint met piepen. Het is daarom aan te raden om te kiezen voor een rookmelder met een batterij die 10 jaar meegaat.

Gekoppelde brandmelders

Wilt u maximale veiligheid, koop dan draadloos koppelbare brandmelders. Wanneer één van de melders afgaat, gaat de rest ook af en weet u zeker dat u op tijd gealarmeerd wordt. Vooral bij grotere huizen is dit raadzaam. Er zijn zelfs straten in Nederland waarbij de buurtbewoners er voor hebben gekozen om gekoppelde brandmelders in hun huizen te plaatsen. Zo zijn de bewoners ook gelijk op de hoogte wanneer er brand in de buurt ontstaat.

Rookmelders en verzekeringen

Naar aanleiding van deze nieuwe wetgeving krijgen wij vragen over de dekking van een brandverzekering. Keert een brandverzekering wel uit wanneer er geen rookmelders zijn geplaatst of wanneer deze niet goed zijn onderhouden? In principe staat dit niet letterlijk in de verzekeringsvoorwaarden, maar in veel gevallen staat wel in dat u als verzekerde niet nalatig mag zijn. Wanneer u geen rookmelders heeft geplaatst, dan kan dit onder nalatigheid vallen. Zeker nadat deze wettelijke verplichting is ingegaan, is de conclusie dat u als bewoner nalatig bent bij het niet plaatsen of niet onderhouden van rookmelders snel getrokken.

Meer informatie?