Overwaarde verzilveren na uw pensioen

25 mei 2021
Overwaarde verzilveren na uw pensioen

U heeft de pensioengerechtigde leeftijd bereikt; het grote genieten kan beginnen. Toch knaagt er iets. U merkt namelijk dat, ondanks een goed geregeld pensioen, er elke maand een stuk minder financiële middelen beschikbaar zijn. U ontvangt AOW en uw aanvullend pensioen, maar dit is toch iets anders dan het salaris wat u al die jaren ontving. Tegelijkertijd heeft u mogelijk uw hypotheek allang afbetaald en staat veel van uw kapitaal op papier ‘vast’ in uw eigen woning. Gelukkig is hier een oplossing voor.

Op papier vermogend

De waarde van uw woning ligt nu vaak veel hoger dan het bedrag waar u destijds de woning voor kocht. In veel gevallen is de hypotheeklening helemaal of voor een groot deel afgelost en bent u hypotheekvrij. De actuele waarde van uw woning bij verkoop ligt veel hoger dan de schuld die nog op uw woning rust; dit noemt men overwaarde. Voor veel AOW-gerechtigden met een eigen huis is dit een reële situatie. Echter zit het vermogen vast in de woning en kunt u deze niet direct te gelde maken. Verkoop van de woning en verhuizen naar een kleinere woning is in dat geval een optie, maar wat als u nu niet wilt (of kunt) verhuizen?

De overwaarde van uw huis verzilveren

De hypotheekmarkt biedt nieuwe en passende hypotheekproducten die zich in het bijzonder richt op senioren met een (klein) pensioeninkomen. Met vernieuwde hypotheekproducten is het voor consumenten die de AOW-leeftijd bereikt hebben mogelijk zelfs tot 50% van de waarde van de woning op te nemen. U hoeft op deze lening niet af te lossen, u betaalt alleen rente over het geleende bedrag. De rente staat voor minimaal 10 jaar vast, maar dit kunt u ook langer vastzetten. U loopt dus niet het risico dat deze rente in de toekomst onverwacht sterk stijgt. Omdat de hypotheekrente dit afgelopen jaar dikwijls op historisch lage niveaus staat, is dit juist nu interessant.

Fiscaal niet aftrekbaar; in de praktijk geen groot probleem

De rente die u betaalt over deze lening is niet fiscaal aftrekbaar. Dit zal in veel gevallen niet voor al teveel problemen zorgen. Doordat de rentes op een laag niveau staan, u na uw pensioen een lager inkomen heeft en het eigenwoningforfait ervoor zorgt dat een groot deel van de betaalde hypotheekrente niet op het fiscaal inkomen in mindering mag worden gebracht. M.a.w. dit (kleine) nadeel moet de mogelijke voordelen niet in de weg staan.

Financiële speelruimte creëren

Het maakt het voor u mogelijk om extra financiële speelruimte te creëren die tot voor kort alleen mogelijk was bij het verkopen van uw huis en verhuizen. Zodat u bijvoorbeeld met kinderen en kleinkinderen kunt genieten van uw nieuwe vrije tijd. Of hen kunt helpen met een schenking. Maar ook voor het aanvullen van uw AOW zodat u nog steeds kunt vertrouwen op dezelfde financiële ruimte als toen u nog werkte, het toekomstproof maken van uw woning of voor het inkopen van zorg is het oversluiten (of opnieuw afsluiten) van deze hypotheek ontzettend interessant.

Wilt u advies inwinnen?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden in uw persoonlijke situatie? Uw adviseur van de Jongh neemt ze graag met u door. Alle voor- en nadelen zetten wij voor u op een rij, zodat u goed weet waar u voor kiest als u deze hypotheek afsluit. Neem vandaag nog contact op met de Jongh voor een vrijblijvende afspraak.

Meer informatie?