Groen, geel, oranje, rood?

13 juli 2021
Groen, geel, oranje, rood?

Zomer 2021 wordt beheerst door kleurcodes: landen krijgen de kleuren groen, geel, of oranje toebedeeld en ons eigen land dreigt code rood te krijgen. Het veranderen van kleurcodes kan tot gevolg hebben dat Nederlanders niet meer welkom zijn in bepaalde vakantielanden. Maar wat betekent dit nu voor je verzekering?

Reisapp
Allereerst is het belangrijk dat iedereen zich in deze tijd goed laat informeren: houd de reisapp van Buitenlandse Zaken goed in de gaten. Deze app heeft de meest recente informatie over alle landen. Je vindt er info over het reisadvies, de verplichte reisdocumenten of regels voor je verblijf. En je kunt een sms-service aanzetten voor het laatste nieuws over jouw vakantieland. Zo ben en blijf je goed op de hoogte. Heb je de app niet, kijk dan op wijsopreis.nl ook hier vind je alle informatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Reisverzekering
Veel mensen vragen zich echter ook af wat al de kleurcodes betekenen voor hun reisverzekering. Alle reisverzekeringen hebben andere voorwaarden, die ook nog eens afhankelijk zijn van je persoonlijke polisvoorwaarden. Dus het is verstandig om dit na te kijken in je polis of na te vragen bij je verzekeraar.

Over het algemeen kunnen we zeggen dat je reisverzekering onvoorziene omstandigheden dekt die te maken hebben met materiële schade, zoals je bagage, en persoonlijke schade zoals ziekte en ongeval die je in je vakantie of tijdens je reis kan oplopen.

Onvoorzien of niet
Als een land groen of geel is, dan ben je gewoon verzekerd volgens je polisvoorwaarden. Maar reis je naar een land wat de code oranje of rood heeft, dan is er in elk geval geen dekking in geval van corona. Je verzekering ziet dit namelijk níet als een onvoorziene situatie, je wist dat er in dit land extra risico’s zijn.

Annuleringsverzekering
Een annuleringsverzekering dekt (een deel van) de kosten wanneer jouw reis niet door kan gaan door een onvoorziene ernstige gebeurtenis, zoals een ongeval, ziekte of overlijden van jezelf of een familielid. Wanneer je jouw reis moet afbreken biedt een annuleringsverzekering uitkomst.

Maar ook bij deze verzekering is de onvoorziene situatie key. De uitbraak van het coronavirus wordt niet meer gezien als een onvoorziene omstandigheid. En ook inreisbeperkingen van vakantielanden (bijvoorbeeld omdat Nederland code rood zou krijgen) zijn geen geldige reden voor annulering.  

Meer info
Uiteraard kun je je extra of aanvullend verzekeren en heeft niet elke verzekeraar dezelfde voorwaarden. Maar over het algemeen geldt bovenstaande. Voor meer informatie over de COVID situatie met betrekking tot je reis- en annuleringsverzekering verwijzen we je graag naar de volgende website:

https://www.verzekeraars.nl/verzekeringsthemas/nieuwe-risicos/coronavirus

Alarmcentrale
En belangrijk: Ga je op reis? Neem altijd contact op met de alarmcentrale van je verzekeraar als er iets aan de hand is! Zorg dus dat je deze contactgegevens bij de hand hebt.

de Jongh
Kun je in bovenstaande informatie en op de websites niet het antwoord op jouw eigen vraag vinden, neem dan contact op met een adviseur van de Jongh. Wij helpen je graag verder!

Meer informatie?