De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gaat omhoog

01 december 2023
De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gaat omhoog

Vanaf 1 januari 2024 gaat de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) omhoog. Hierdoor krijgen meer mensen de kans op financiële bescherming bij de aankoop van hun huis. De NHG is er om de risico’s die mensen lopen bij de aankoop van een huis te verkleinen. Onverwachte gebeurtenissen zoals een ongeval of ziekte kunnen ervoor zorgen dat de hypotheek niet meer betaald kan worden. In deze gevallen kan de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), de organisatie achter de NHG, bijspringen.

Verhoging van €30.000,-

De Nationale Hypotheek Garantie lag in 2023 op 405 duizend euro, het komende jaar gaat die grens omhoog. In 2024 bedraagt de grens € 435.000,-. De gemiddelde prijs voor een woning in Nederland was in september 2023 € 422.000,-. Deze verhoging biedt dus voldoende ruimte. Wanneer u wilt investeren in verduurzaming van uw nieuwe huis dan is de NHG-grens nog hoger, namelijk € 461.100,-

Regels van de Nationale Hypotheek Garantie

Niet alleen de vraagprijs is belangrijk of u gebruik kunt maken van de Nationale Hypotheek Garantie. Er wordt ook gekeken naar uw inkomen en de hoogte van de hypotheekrente. Wanneer u gebruik maakt van de NHG dan betaalt u (vaak) minder hypotheekrente.

De kosten voor het gebruik maken van de Nationale Hypotheek Garantie wordt niet verhoogd in 2023. Deze bedraagt ook in 2024 nog steeds 0,6% van het hypotheekbedrag.

Voorwaarden en hulp

Uit cijfers blijkt dat 40% van alle koopwoningen in Nederland een hypotheek hebben met NHG, dit zijn vooral starters. Wanneer u door omstandigheden de hypotheek niet meer kunt betalen, dan kan de Stichting WEW zorgen voor een terugbetaling. Dit is echter niet van toepassing wanneer u op staande voet bent ontslagen of wanneer u wilt verhuizen vanwege nieuwe woonwensen.

Er kan ook worden gekozen voor ondersteuning door middel van een budgetcoach, een jobcoach of een betalingsregeling. Wanneer u in de problemen komt dan wordt er eerst samen met de hypotheekverstrekker gekeken naar de mogelijkheden. Zo weet u met een Nationale Hypotheek Garantie dat er altijd hulp beschikbaar is wanneer het misgaat.

Meer informatie

Wilt u meer weten over het afsluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie? Maak een afspraak met een adviseur van de Jongh. Wij staan voor u klaar.

Meer informatie?